Italok

Amaretto

 

BOLS Amaretto aranybarna likőr. Az itáliai eredetű Amaretto édesmandula-aromájáról, valamint enyhén diós égetettcukor zamatáról ismert. E különleges likőr a gondosan válogatott összetevők lepárlásával készül, a BOLS Amaretto legfőbb alkotóeleme mégis az érett sárgabarackmag, amely egyben a BOLS Apricot Brandy likőr készítésére is szolgál.


Úgy tartják, az Amaretto likőrt egy asszony – mégpedig Bernardino Luini olasz reneszánsz festő egy modellje – találta fel 1525-ben. A Leonardo da Vinci művészeti irányzatát követő Luini egy helybéli, kisgyerekes anyát választott modellnek egy készülő Madonna-festményéhez. Az asszony hálából a ringraziarlo nevű, mandulapárlatból készült szeszesitallal ajándékozta meg.


Zamata
Diós égetett cukor-zamat.

Aromája

Édesmandula-aroma.
Színe
Meleg aranybarna.

Felhasználása
Magában jégre töltve. Kiváló koktélokhoz és kevert italokhoz, de kávéra és más meleg italokra töltve is ízletes.

A BOR ÚTJA LA STRADA DEI VINI D.O.C. LISON PRAMAGGIORE

Velence tartomány "szívügye" nem más mint a D.O.C. Lison Pramaggiore terület és az ehhez kapcsolódó borok és jellegzetes termékek. Kevesebb mint 1 órás útra található Velence, Bibione, Caore és Jesolotól és jó tudni, hogy e fenséges táj, kellemes borait már Velence Dózsei-kormányzói is nagyra értékelték és így született meg a Borút, amely ide csalogatja ma is az erre látógatót. A Tagliamento és Livenza folyó közötti terület ékessége a bortermelés, amely Italia egyik legfejlettebb gyöngyszeme, és ahol egyre nagyobb figyelmet fordítanak a 90-es években bevezetett, minőségi biogazdálkodásra és borpincékre, valamint a kutatás és borkészítés technikákra. Lison Pramaggiore érdekeltség magába foglalja és védi a Mezőgazdasági Minisztérium által jóváhagyott rendeletet és leírást, amely 2002 május 29.-től a következő borokra vonatkozik:

https://www.lison-pramaggiore.it/

 

Bianco - Fehérbor

Rosso - Vörösbor

Lison o Tocai Italico (da Tocai friulano) - Olasz Lison

Pinot bianco - Fehér Pinot

Chardonnay

Pinot grigio - Szürke Pinot

Riesling italico - Olaszrizling

Rieslint (da Riesling Renano) - Rizling Renano

Sauvignon

Verduzzo

Merlot

Malbech

Cabernet

Cabernet franc

Cabernet sauvignon

Refosco dal peduncolo rosso

Classico

Novello

Frizzante - Habzóbor

Spumante - Pezsgőbor

Riserva

 

 

 

 

 

Limoncello

A limoncello eredetét tekintve elsősorban Dél-Olaszországhoz köthető, de országszerte közkedvelt és házilag is sokak által készített ital. Híres limoncello készítő vidékek a Nápolyi-öböl és környéke, az Amalfi-part, a Szicília, Szardínia, Iscia, Capri szigetek, valamint a Sorrentói-félsziget települései.

A limoncello olasz eredetű citromlikőr. Egyre népszerűbb Olaszországon kívül és általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Különböző fajtái vannak és több fajta déli-gyümölcsből készítenek hasonló likőrféleségeket. Ismertebb hasonló italok a limoncino, a limonello, a limonetta, a tejből készített krémes Limoncello „Crema di Limoncello”, a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbérből készített zenzerino, a málnából készített raspicello és az őszibarackból készített peachcello.

 

A citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A színe sárga, de az íze édes-keserű és semmiképpen se savanyú, hiszen nem tartalmazz citromlevet. A limoncello alkoholtartalma változó: általában 20% körül mozog, és finomszesz vagy vodka használatával készítik.

 

Hagyományosan étkezés után fogyasztják az emésztés elősegítésére. Legjobban élvezhető hűtve akár lefagyasztva és kitűnő frissítő nyári estéken. Étkezések esetén, az ételsor végén szolgálják fel és igen közkedvelt elsősorban hölgyek körében. Az Amalfi-parton előre fagyasztott kicsi kerámiapohárban szolgálják fel, mely hagyományt egyre több helyen követik. 

 

Hírlevél

Hírlevélre való feliratkozás

A Földközi tenger része az Adriai tenger, az Appennin és a Balkán félsziget által határolt öble.A medence teljes hossza 820 kilométer, átlagos szélessége 160 kilométer. Délen a 71 kilométer széles Otrantói-szorossal kapcsolódik a Jón-tengerhez. Felszíne 132000 négyzetkilométer.

Az Adriai-tenger az ókori Hét tenger egyike. A tengervíz sótartalma nagyon változó, az északi és a déli része között. Az Adria északi részén az árapály szintkülönbsége elérheti a 110 cm-t, amely a vihardagályok idején komoly gondokat okoz Velencének.

 

Bibione egyik kedvelt nyaralóhely, gyönyörű tiszta a tenger. Kedvelt nyaralóhelye a családoknak, hiszen kisgyerekesek sokasága nyaral itt, mert lassan mélyül a tenger, de a kutyások is imádják, mert nekik van egy saját kialakított részük.

Nagyon sok vizisportot kipróbálhatunk itt, de a parton is nagyon sok sportolási lehetőség van.

 

De persze ejtőzhetünk is csak úgy a finom homokban, hisz olyan jó érzés, amikor egy-egy szellő végig simogat bennünket és közben kedvenc könyvünket olvassuk, vagy épp csak nézelődünk…

 

A városban is nagyon sok lehetőség van, sétálni, kerékpározni, üldögélni egy kávézó vagy étterem teraszán.

Szinte mindig vannak programok, amikbe olykor csak épp belecsöppenünk, utcazenész, akik a hangulatunkat alakítják.

 

Keddenként kihagyhatatlan a piac, itt az igazi színes kavalkád, megvehetünk mindent, amire szemünk-szánk áhítozik. Találunk itt sajtot, zöldséget, halat, húst, de bőrkabátot, finom puha szőrmét, táskát…cipőt, felsorolni is nehéz.

Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen tényleg mindent megtalálunk a piacon.

Amíg nyaralunk elmehetünk a szomszédos városokba, például megnézhetjük a szigeteket, Velence, Burano, Murano, Torcello. De Portogruaro, Trieszt, Tarvisio, Caorle gyönyörű történelmi belvárosával is elkápráztat bennünket.

Segítünk MINDENKINEK  megtalálni a számára kedvező apartmant! Írjon és kérje személyre szabottan árainkat. 10 % kedvezmény és nincs közvetítői díj!

 

 

 

Elérhetőség

Superitalia edesitalia@gmail.com